HACCP ili Analiza rizika (opasnosti) i kritične kontrolne tačke ( engl. Hazard Analysis and Critical Control Point), je sistemski naučno zasnovan preventivni pristup bezbednosti hrane i odnosi se na fizičke, hemijske i biološke opasnosti, kao preventivni postupak, kojim proizvođač posmatra, vrši kontrolu, identifikuje i analizira izvesne kritične tačke u proizvodnji hrane, na kojima najverovatnije može doći do njihove kontaminacije. Određivanje kritičnih kontrolnih tačaka, u principu je nastavak analize opasnosti.
HACCP je sredstvo procene rizika i uspostavljanja kontrole čiji je cilj prevencija, umesto kontrole i testiranja gotovog proizvoda.
Dobiti od uspostavljanja HACCP sistema ili zašto HACCP
- zahtev prilikom izvoza na tržište razvijenih zemalja
- zahtev moćnih (i drugih) kupaca na domaćem tržištu
- poverenje u kvalitet proizvoda
- objektivni dokaz u slučaju spora
- smanjenje troškova
- prednost kod potrošača
- red u pogonima
- preporuka ili zahtev zakonodavca
Na čemu je zasnovan HACCP?
Veliki broj zadovoljnih korisnika su najbolja preporuka da za konsultantske usluge u implementaciji HACCP-a angažujete Agenciju DATA PLUS. Spisak referenci možete naći ovde.